Magnetoteràpia
1. QUÈ ÉS LA MAGNETOTERÀPIA?

Anomenem Magnetoteràpia al tractament mitjançant camps magnètics. Podem diferenciar l'aplicació de camps magnètics produïts mitjançant corrent elèctric, Electromagnetoterapia (o magnetoteràpia pròpiament), o els produïts mitjançant imants naturals o artificials, Imanterapia. 

D'acord amb tots els estudis realitzats, els camps magnètics terapèutics són de baixa freqüència (fins a 100 Hz.) i de baixa intensitat (fins a 100 gauss). O bé a alta freqüència (fins a 5000 Hz).

 

EL CAMP MAGNÈTIC TERRESTRE

Tots els éssers vius es troben influïts pel camp magnètic terrestre. Amb independència de la història geològica de la terra, on el camp ha sofert notables modificacions, i encara que la seva intensitat varia segons diversos factors com la latitud, es considera que la seva intensitat mitjana és de 0,4-0,5 gauss. 

Els éssers vius presenten sensibilitat al camp magnètic terrestre (alguns bacteris, els coloms missatgers, els dofins, etc), i inclusivament algunes persones tenen una especial sensibilitat, de manera que prefereixen situar-se en situació nord-sud per agafar el son. 

Però una prova important que es va presentar més en la actualitat, de la importància del camp magnètic, i que influeix de manera imprescindible en determinades funcions fisiològiques, l'ha proporcionat l'examen mèdic d'astronautes que han estat algun temps en estacions espacials: se'ls ha detectat l'existència d'un discret grau d'osteoporosi, només atribuïble a la permanència temporal en un mitjà amb absència de camp magnètic. 

Aquesta alteració, que es recupera amb la tornada a la superfície terrestre, ha mostrat la importància dels camps magnètics per al manteniment d'una correcta ossificació o per al tractament de l'osteoporosi.