Instal
Instal·lar fàcilment Apache i PHP

 

Per poder començar a aprendre a programar en PHP, hem de tenir un servidor web amb PHP instal·lat, i el més còmode per treballar és que ho tinguem en el nostre propi ordinador. 

Les eines que necessitem, són un servidor web (en el curs s'utilitza Apache però el IIS de Windows també pot servir), el propi PHP i possiblement el motor de bases de dades MySQL. 

Tot això es pot instal·lar per separat, o es pot fer amb paquets que instal·len i configuren PHP, Apache i MySQL. 

Encara que en aquest capítol ensenyaré a instal·lar el XAMPP, hi ha altres com el WAMP (veure Instal·lació de Wamp en windows) o el EasyPHP.
 

Taula de contingut

 


El XAMPP

El XAMPP és l'únic paquet dels que hem comentat en aquest capítol disponible per multiplataforma (Windows, Mac OS X, GNU/Linux i Solaris. 

Inclou, entre altres, aplicacions com l'Apache, el MySQL, l'intèrpret PHP, el OpenSSL, el phpMyAdmin, el Mercury Mail Transport System i el FileZilla FTP Server. 

El primer que fem és descarregar-nos l'instal·lador. 

Us explicaré la instal·lació per WINDOWS, però els paquets d'instal·lació d'altres SO els trobem a la mateixa pàgina . 

Ens adonem que la versió per WINDOWS supera els 30 MB, així que tingueu paciència els que no disposin de connexió ràpida a Internet o baixeu-vos el WAMP Server o el EasyPHP (al final de l'article).


Un cop baixat el programa, l'obrim i veiem que ens pregunta per l'idioma en què volem fer la instal·lació (hi ha 11, un d'ells l'espanyol). Després d'això, ens donen la benvinguda a l'assistent d'instal·lació i, en pressionar sobre Següent, ens pregunten el directori sobre el qual volem fer la instal·lació.


L'assistent ens dóna la benvinguda.


Especifiquem el directori d'instal·lació.

Si la instal·lació es produeix sense problemes, pressionem sobre Acabar i el XAMPP ja estarà llest.Procés d'instal·lació.


La instal·lació s'ha finalitzat.

Si ho executes, podràs visualitzar el XAMPP Control Panel Application, on podràs posar en funcionament l'Apache, el MySQL, el FileZilla i el Mercury.


Panell de control de XAMPP.

Tan sols per tenir activat el Apache, pots accedir al http: // localhost, on podràs veure si s'ha instal·lat correctament el servidor local.


Localhost per defecte de XAMPP.

Encara que pots eliminar, el localhost per defecte de XAMPP pot ser molt útil: des d'allà pots accedir a totes les eines, ia més pots veure quin és l'estat d'aquest i els seus forats de seguretat.

 

 


Altres paquets.

A més del XAMPP, hi ha altres paquets d'instal·lació del servidor local. No us quedeu només amb això, provar ne tants com pugueu. Aquí us deixo dos: EasyPHP
 

EasyPHP conté el mínim per poder treballar bé: un servidor web (Apache), l'intèrpret PHP i el MySQL. L'última versió està disponible en espanyol (i en 27 llengües més) i només ocupa 7 MB l'aplicació i 144 KB tot el conjunt d'idiomes. Tot i això, l'última versió és molt antigues i les versions de l'Apache i el PHP estan molt desfasades (Apache 1.xi PHP4), per al qual si et vols introduir en programació orientada a objectes et recomano seguir llegint. Web per descarregar-te'l: http : //www.easyphp.org/telechargements.php3


WAMP servidor

WAMP és l'acrònim de Windows Apache MySQL PHP. És bastant més complet, ja que incorpora el PHP5, l'Apache 2 i el MySQL 5. No disposa de més idiomes que no siguin l'anglès o el francès i ocupa uns 17 MB. Web per descarregar-te'l: http: //www.wampserver. com/en/ download.php


Si us descarregueu un dels dos últims i voleu treballar amb GD Images , haureu de desbloquejar la llibreria a l'arxiu de configuració de PHP (php.ini
 a la carpeta conf_files de EasyPHP ia la carpeta Apache2/bin del WAMP). Busqueu la línia ; extension=php_gd2.dll i sacadle el punt i coma. 

Quedarà així: extension=php_gd2.dll 

També teniu l'opció de baixar-vos l'Apache, l'intèrpret de PHP i totes les utilitats per separat i incorporar-les com s'explica en aquests dos articles: Instal·lació de Apache2 a Windows i Instal·lar PHP a Windows